Pengguna Kini Boleh Muat Turun Aplikasi MyTrace

Kementerian Sains, Teknologi dan Inovasi (MOSTI) melalui laman Facebook telah mengumumkan bahawa pengguna kini boleh muat turun aplikasi MyTrace.

MUAT TURUN APLIKASI MYTRACEBagi pengguna telefon bimbit jenis Android anda boleh muat turun aplikasi MyTrace di Google…

Posted by Kementerian Sains, Teknologi dan Inovasi (MOSTI) on Thursday, 30 April 2020

Aplikasi yang telah dibangunkan oleh MOSTI dengan kerjasama Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) dan beberapa agensi tempatan ini adalah sebuah aplikasi mudah alih pengesanan kontak (contact tracing). Aplikasi ini telah dibangunkan untuk membantu KKM mengesan individu yang mempunyai kontak dengan mereka yang telah dijangkiti COVID-19.

Aplikasi MyTrace menggunakan teknologi `Bluetooth’ di mana ia membolehkan telefon bimbit pengguna mengesan kehadiran pengguna lain apabila berada hampir dengan mereka yang telah dijangkiti COVID-19. Sekiranya pengguna disahkan positif COVID-19, pihak berwajib akan menghubungi kontak-kontak rapat yang dikesan melalui Log Pengesanan Hubungan MyTrace.

MyTrace mengumpul maklumat nombor telefon yang telah dirahsiakan (anonymized) dan TIDAK mengumpul sebarang maklumat geo-lokasi pengguna. Bagi pengguna telefon bimbit jenis Android anda boleh muat turun aplikasi MyTrace di Google PlayStore. Aplikasi MyTrace bagi pengguna IOS pula akan tersedia di App Store dalam tempoh terdekat.

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Nur Aishah
Nur Aishah
I'm Aishah, the co-founder of emakayah.com. Welcome to my author page. The following are mostly translations from our published English articles into Bahasa Melayu. Some articles, however, have been originally written in Bahasa Melayu.

Subscribe To Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers & special announcements.

error: Content is protected